Boot van een rederij versus die van een snorder

Iedereen die weleens een taxi neemt weet feilloos het verschil tussen een taxi en een snorder. Met goede reden verkiest bijna iedereen de taxi voor een het benodigde vervoer. In de boten verhuur ligt dit anders. Het bestaan van de snorder op het water lijkt voor velen een onbekend fenomeen. Dit terwijl er toch een slordige 200 tot 300 snorders (raming Waternet) op de grachten rondvaren. Voor de huurder van de boot een tricky business.

Het fenomeen snorder op de gracht moet onderdeel worden van het publieke bewustzijn.

Een rondvaart op de grachten moet bovenal een leuke en ontspannen aangelegenheid zijn. Gezellig met het gezelschap onder het genot van een hapje en een drankje over de Amsterdamse grachten. Als u daar geld voor betaald wilt u wel graag weten waar u aan toe bent. Belangrijk is dan te weten of:

  1. De schipper de juiste papieren heeft om een commercieel passagiersvoertuig te (mogen / kunnen) besturen.
  2. De boot voorzien is van de juiste (veiligheids)keuren van o.a. de Scheepvaartinspectie (w.o. het Certificaat van Onderzoek).
  3. De boot in het bezit is van een geldige exploitatievergunning uitgegeven door de Gemeente Amsterdam.
  4. De boot voorzien is van alle voorzorgsmaatregelen en voorzieningen op het gebied van veiligheid.
  5. De boot, de schipper maar bovenal de passagiers goed verzekerd zijn.
  6. De belastingen worden afgedragen.

De verschillende Amsterdamse rederijen zijn verplicht om zich aan deze regels te houden en staan, om goede reden, onder streng toezicht van de daarvoor aangewezen (overheids)instanties. De huurder is daarmee verzekerd van een veilige vaartocht op een boot voorzien van alle veiligheidsvoorschriften (van zwemvesten tot geavanceerde brandveiligheidssystemen).

Bovendien is de huurder verzekerd van een onverstoorde vaartocht. De gemeente Amsterdam (i.s.m. Waternet) controleren frequent. Zij kennen de geregistreerde commerciële vaartuigen en houden boten die commercieel varen maar niet in het bezit zijn van een exploitatievergunning (snorders) staande om op de benodigde papieren te controleren. Een dergelijke controle is natuurlijk een vervelende onderbreking van de vaartocht voor de gasten.

Verzeker uzelf daarom van een leuke, gezellige, veilige, onbezorgde (verzekerde) en onverstoorde vaartocht. Alle boten op de Boot Huren Amsterdam website zijn legaal, en voldoen aan de hierboven beschreven 6 punten. Boekt u toch ergens anders een boot. Vraag dan altijd om een geldige exploitatievergunning.

Handig: Register Passagiersvervoer te Water.