Wij mogen jullie weer ontvangen!

Wij hebben de mogelijkheid niet om aan take-away of bezorgen te beginnen, maar dit betekent niet dat we niet productief kunnen blijven. Wij als Amsterdam Boats doen er alles om met jullie, onze gasten, in contact te blijven en voor te bereiden op hetgeen wat we altijd doen: met uitgekiend maatwerk de perfecte vaartocht leveren zodat u onbezorgd van het evenement, diner of borrel kunt genieten. De afgelopen periode hebben wij in mindere mate gevaren, maar we zijn blij dat er al diverse vaartochten voor volgend jaar zijn geboekt!

Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag zijn er weer mogelijkheden. De extra maatregelen vallen weg en de noodverordening van Amsterdam heft het vaarverbod op. We hebben lang genoeg stil gelegen, we mogen jullie weer ontvangen op onze mooie boten!

Er zijn verschillende maatregelen waar wij rekening mee dienen te houden, maar prijzen ons gelukkig met deze versoepelingen. De vaartochten die wij mogen verzorgen zijn voor nu nog zonder catering, maar u bevindt zich samen met uw privé gezelschap op een prachtige verwarmde boot op de Amsterdamse grachten. Natuurlijk zullen de boten aangekleed zijn in kerstsfeer.

De musea, theaters, bioscopen en dierentuinen mogen ook open. Hoe leuk is het om dit te combineren en dan geheel in stijl naar 1 van deze locaties te varen? Wij kunnen jullie ophalen op een plek naar keuze in Amsterdam en zetten jullie af bij het gewenste theater, museum of Artis. Andersom kan natuurlijk ook 😉

Ook al mogen we nog geen uitgebreide diners of een gezellige kerstborrel met vrienden voor jullie organiseren, varen door Amsterdam blijft 1 van de leukste dingen om te doen in onze hoofdstad. Varen over de prachtige Amsterdamse grachten met goed gezelschap is voor iedereen een beleving om nooit meer te vergeten.

Van klassieke salonboot naar moderne rondvaartboot

In deze blog gaan we in op het eerste gebruik van de Amsterdamse grachten als decor voor passagiersvervoer (rondvaart), het type vaartuigen dat hiervoor werd gebruikt en over het ontstaan van de ‘rondvaartboot’ zoals we deze vandaag kennen.

Reeds lang voordat er vaartuigen van het type ‘rondvaartboot’ zoals we deze heden ten dage op de Amsterdamse grachten kennen werden er al rondvaarten voor passagiers verzorgd. Deze rondvaarten werden verzorgd met de toen daartoe geëigende vaartuigen: salonboten. Een boot met een salon waar de gasten zich comfortabel en beschermd tegen weer en wind konden ophouden.

In de eerste jaren van de vorige eeuw begonnen de gebroeders Wolfrat de eerste rondvaarten te verzorgden met hun salonboten De Telegraaf (1908), De Telefoon (1908), De Elektra (1909) en later de Magneet, De Marconi (1912) en de Olympia (1927). Enkele jaren erna ontstonden de rederijen Kooij, Boekel, Plas en Bergmann. Een mooi voorbeeld dat deze rondvaarten met salonboten (de enige vaartuigen die op dat moment geschikt waren voor rondvaarten) werden uitgevoerd is de Hilda. In 1923 haalde Cornelis Albertus Plas salonboot Hilda naar Amsterdam en begon zijn eerste particuliere rondvaartonderneming.

Voor deze nieuwe vorm van vertier werd natuurlijk ook reclame gemaakt om passagiers te verleiden aan boord te stappen. Onderstaande advertentie is daar een prachtig voorbeeld van.

2. Reclame voor rondvaarten met salonboot Hilda

Salonboot Hilda was in die tijd niet de enige salonboot die als rondvaartboot in Amsterdam opereerde. Zo illustreert onderstaande reclame (± 1905) voor salonboot Delta.

3. Oudst bekende reclame voor rondvaarten in Amsterdam

Een ander sprekend voorbeeld is deze foto uit de jaren ’20 van de vorige eeuw waarbij een salonboot afgemeerd ligt bij de Doelen in Amsterdam.

4. Salonboot met reclame voor ‘rondvaart’ op het dak

Zonder de volledige geschiedenis van de Amsterdamse rondvaart op te tekenen staat met deze voorbeelden vast dat de rondvaart in Amsterdam is begonnen met het type salonboot. Hoewel de salonboot en de rondvaartboot veelal als een ander type vaartuig worden beschouwd zijn het beide salonboten. Het zijn immers boten met een salon bedoeld voor het comfort van de opvarende passagiers. De rondvaartboot is niet meer dan een moderne vorm van de klassieke salonboot. Dit wordt hieronder nader toegelicht.

De onderstaande afbeelding van de Hollandia, gebouwd bij het scheepswerf het Fort te Nieuwendam (de Vries Lentsch) in 1936 voor Rederij P. Kooij, is een prachtige illustratie van de overgang van de klassieke salonboot naar de moderne rondvaartboot. De romp kent nog de karakteristieken van de klassieke salonboot, maar de opbouw met het grote witte dak wijzigt.

5. Transitie van klassieke salonboot naar de moderne rondvaartboot in beeld

Later wordt bedacht om op de romp de opbouw van een bus te plaatsen waarmee de eerste moderne rondvaartboten zoals we deze nu kennen ontstond. De onderstaande afbeelding geeft dit prachtig weer. Hoewel het teruglopende steven een moderne twist geeft is de klassieke romp nog duidelijk zichtbaar waarop de opbouw van een bus is geplaatst.

6. Eerste boot met opbouw van een bus. De moderne rondvaartboot is een feit

De Jan Willem is gebouwd door scheepswerf De Vlijt (gebr. De Vries uit Aalsmeer) en zocht daartoe contact over de constructie van de opbouw en de plaatsing van de zitbanken met de bekende buscarrosseriefabriek Verheul in Waddinxveen. In de ronding van het dak moest gebogen plexiglas komen en de ramen moesten neerlaatbaar zijn. Verheul verzekerde dat het inwendige van de boot er uit zou komen te zien ‘als de meest moderne touringcar’.

De vloot van Amsterdam Boats!

Met gepaste trotst stellen wij jullie graag voor aan onze klassieke vloot, bestaand uit 5 boten.

Onze prachtige klassieke salontjalk Bota Fogo uit 1890. De boot beschikt over een houten salon, een afneembaar dak en groot achterdek. Daarnaast is de boot ook voorzien van alle moderne faciliteiten en is het interieur bijzonder mooi afgewerkt met luxe materialen.

Salonboot Ondine is een authentieke Amsterdamse, buitengewoon mooie, zeer luxe salonboot uit 1909. Uiteraard is zij heden ten dage voorzien van alle moderne en luxe faciliteiten zodat het u aan niets zal ontbreken tijdens uw vaartocht door de grachten.

De salontjalk Anna Maria is een schitterend Fries schip uit 1910. Door haar speciale rompvorm manoeuvreert zij elegant door de grachten van Amsterdam. et schip is inmiddels verbouwd tot een zeer comfortabel en luxe passagiersschip, uitgerust van alle moderne faciliteiten.

De salonboot Marie Zurlohe, onder intimi ook wel het ‘Marietje’, is een juweel van een salonboot uit het jaar 1912. Het schip behoort in haar klasse tot één van de mooiste (kleinere) salonboten uit het land. Ook deze boot is van alle luxe gemakken voorzien.

Luxueus grachtenjacht, HRH (Her Royal Highness) uit 1913 is in 2010 gerenoveerd tot luxe varende trendy bar/restaurant. Het schip is voorzien van een aantal kenmerkende elementen waaronder de indrukwekkende onderwaterverlichting, en voorzien van alle luxe comfortabele gemakken.

Klassiek of eigentijds, met een salon of een open dak, intiem of juist voor een groot gezelschap? Wij hebben de perfecte luxe boot voor u afgestemd op uw gezelschap en de gelegenheid.

Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op onze website. Ook kunt u, geheel vrijblijvend, een offerte aanvragen voor uw favoriete boot.

Het perfecte (kerst)geschenk, iets geweldigs om naar uit te kijken!

Met het schenken van één van onze cadeaubonnen geeft u precies wat we nu nog zó moeten missen: de gezelligheid van het samenzijn genietend van heerlijk eten en drinken. Wij zullen er alles aan doen om de ontvangers van de cadeaubon een fantastische tijd aan boord te bezorgen, zodat ze nog lang met een lach aan de ervaring terugdenken. Een lach, dat heeft iedereen na deze periode wel verdiend!


Kies uit één van de Amsterdam Boats cadeaubonnen…
en bepaal het perfecte moment om de bon digitaal te versturen. 

Luxury dinner cruise
Elegant à la carte 3-gangen diner op luxe boot inclusief amuse, aperitief en 3-gangen diner.

Craft beer boat tour
Proeverij van 3 speciaalbieren op karakteristieke luxe boot met een smakelijke selectie hapjes.

High wine boat tour
Proeverij van 3 verschillende, seizoensgebonden, wijnen op karakteristieke luxe boot met een smakelijke selectie hapjes. 

De cadeaubonnen zijn 2 jaar geldig


Zakelijke cadeaubonnen in een luxe cadeauverpakking bestellen voor uw team, collega’s of relaties? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan en word bekend met onze zakelijke voordelen.
Minimale afname van 10 cadeaubonnen

Staycation in Amsterdam

Nu wij in 2020 volop gaan genieten van vakantie in eigen land, is dit gelijk ook de uitgelezen kans om de hoofdstad Amsterdam beter te leren kennen. Wij delen graag onze tips voor een geslaagd dagje uit met vrienden of een romantisch weekend weg met je partner. 

Dagje uit met vrienden

→ Speurtocht door Amsterdam
Hoe goed ken jij Amsterdam nou echt? Tijdens een 2,5 uur durende speurtocht komen onderwerpen als de veelzijdigheid van Amsterdam, de geschiedenis van de Amsterdamse binnenstad, criminaliteit, prostitutie en drugshandel aan bod. De route loopt in een cirkel; waar je begint eindig je ook. Een speurtocht is al te boeken vanaf €25,-, maar met de actiecode Amsterdam Boats ontvang je 20% korting. Bestel direct hier jouw speurtocht!

Craft beer boat tour
Lekker ontspannen en genieten van de grachten vanaf het water? Dan is de Craft beer boat tour de ideale optie voor jou. Geniet van een 1,75 uur durende vaartocht door de historische grachtengordel terwijl wij drie uniek lokaal gebrouwen speciaalbieren serveren. Tijdens de comfortabele rondvaart wordt bijpassend warm- en koud fingerfood geserveerd. De Craft beer boat tour boek je voor maar €39,- per persoon. Klik hier en reserveer direct.  

Final Touch Poolen en Snooker
Zin om jouw vrienden uit te dagen voor een wedstrijdje? In het hartje van Amsterdam kan je snookeren, poolen, shuffleboard en spelletjes spelen. De gezellige setting en het personeel geven jou het gevoel alsof je in je tweede huiskamer zit. Aan de bar kan je kiezen uit een ruim assortiment aan goede bieren van de tap of fles, frisdranken, heerlijke koffie en diverse snacks. Reserveer nu een tafel met 50% korting via 020 6209252 en refereer naar de nieuwsbrief van Amsterdam Boats. De korting is geldig in de maand Juli.

Met je partner een weekend naar Amsterdam

Bezoek een museum
Even lekker cultuur snuiven? Amsterdam biedt een scala van diverse musea aan. Ga terug in de tijd tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum en ontdek het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis van de Middeleeuwen tot Mondriaan. Meer geïnteresseerd in de wereldculturen? Plan dan je bezoek aan het Tropenmuseum en laat je inspireren door universele menselijke thema’s. Leer over de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is en ontdek dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens. Toch meer van de moderne kunst? Dan is het Moco museum iets voor jou! Het Moco museum stelt  een breed scala aan moderne en hedendaagse kunst tentoon, van kunstenaars die vooral uitblinken in het verwerken van ironie op de hedendaagse maatschappij.

Luxury dinner cruise
Om na je culturele bezoek lekker te ontspannen kan je de stad rustig beleven vanaf de Amsterdamse grachten, tijdens een luxury dinner. Aan boord van een klassieke (salon)boot word je ontvangen met een feestelijk aperitief. Aansluitend vertrekt de boot voor een fantastische vaarroute door het historisch centrum van Amsterdam. Terwijl je geniet van het uitzicht serveren wij, à la carte, een 3-gangen diner met vooraf een verassende amuse. Het diner wordt rechtstreeks uit de keuken van een aan de grachten gelegen restaurant geserveerd. Boek hier de Luxury dinner cruise voor maar €95,- per persoon.

Boek een romantische overnachting
Sluit je dag af en kom tot rust in een luxe hotelkamer in het centrum van Amsterdam. Maak gebruik van een Staycation deal bij één van onze favoriete hotels als Hotel Ambassade, InterContinental Amstel Hotel of Grand Hotel Amrâth Amsterdam.   

Dineren op de Amsterdamse grachten?

Boek uw tafel voor de luxury dinner cruise!

U wordt aan boord van onze sfeervolle klassieke (salon)boot in stijl ontvangen met een feestelijk aperitief, waarna de boot vertrekt voor een fantastische vaarroute door het historisch centrum van Amsterdam. Terwijl u geniet van het voorbijtrekkende UNESCO werelderfgoed serveren wij, à la carte, een 3-gangen diner met vooraf een verrassende amuse. Het diner wordt rechtstreeks uit de keuken van een aan de grachten gelegen restaurant geserveerd. → Meer informatie

De luxury dinner cruise vaart elke vrijdag om 18:30 uur.

Craft beer boat tour

Afgelopen 2 juni is de nieuwe Amsterdam Boats | Tickets website live gegaan, met daarop de eerste twee te boeken vaarbelevingen. Deze belevingen hebben ondertussen al een aantal keer plaatsgevonden en het was keer op keer een groot succes!

“Fijne tocht gehad. Alles goed geregeld met hapjes en drankjes. Makkelijk vindbaar. Aardig, behulpzaam personeel, aardige schipper. Mooie boot!”
— J. van der Veen

Wat gaat u doen?

U wordt aan boord van onze luxe klassieke boot in stijl ontvangen met een verrassende beertail, waarna de boot vertrekt voor een 1,75 uur durende tour door de historische grachtengordel van Amsterdam.

Terwijl u geniet van het voorbijtrekkende UNESCO werelderfgoed serveren wij drie unieke in Amsterdam gebrouwen speciaalbieren van drie verschillende brouwerijen. Tijdens de comfortabele rondvaart wordt een selectie bijpassend warm- en koud fingerfood geserveerd. Proost!

De craft beer boat tour is nu online te boeken en vaart elke vrijdag, zaterdag en zondag om 15:00 uur. Proost u binnenkort bij ons aan boord?

Amsterdam Boats lanceert eerste ticket platform voor luxe belevingen op de grachten van Amsterdam

Amsterdam Boats verhuurt sinds 2009 luxe (salon)boten in Amsterdam aan gezelschappen. Met passie voor klassieke boten, vriendelijke service en lekker eten en drinken zorgen we er al meer dan tien jaar voor dat onze gasten met een lach van boord stappen.

Met de komst van de coronacrisis werd al snel duidelijk dat we ons moesten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Voordat de crisis begon ontvingen wij steeds vaker de vraag of mensen gebruik konden maken van onze diensten zonder een hele boot af te huren. De afgelopen 2 maanden is keihard gewerkt en vanmiddag om 13:00 uur hebben wij een uniek ticket platform gelanceerd voor luxe belevingen op de Amsterdamse grachten. Kijk snel op:

Amsterdam Boats Tickets

Nu kan iedereen een individueel ticket kopen en aan boord stappen om te genieten van een van onze uitzonderlijke vaarbelevingen op de Amsterdamse grachten. Met ingang van vandaag zijn de eerste twee belevingen te boeken:

  • Luxury dinner cruise: 3 uurs rondvaart met elegant à la carte 3-gangen diner op luxe boot inclusief amuse en aperitief.
  • Craft beer boat tour: 1,75 uur rondvaart met proeverij van 3 Amsterdamse speciaalbieren op karakteristieke boot met verrassende beertail en bijpassend fingerfood.

De komende periode zullen nieuwe belevingen toevoegen en wij houden u uiteraard op de hoogte.

Het is bijna zo ver!

Vanaf 1 juni verwelkomt Amsterdam Boats u graag weer aan boord. Uiteraard wordt dit op een verantwoorde, comfortabele en gastvrije manier gedaan. Om te vieren dat wij u weer aan boord mogen verwelkomen en een leuke tijd mogen bezorgen, zijn er leuke juni aanbiedingen!

BBQ Borrelboot
Vier de zomer met uw gezelschap aan boord en geniet samen van lekker eten. Een BBQ en dranken uit de Hollandse bar nu voor maar €39,50 p.p* 

Amsterdam Borrel Boats
Na weken digitaal borrelen mag er vanaf juni weer in real-life geborreld worden met elkaar. Nu onbeperkt drankjes uit de Hollandse bar en lekkere borrelhappen voor maar €21,50 p.p.* 

Diner aan boord
Vaar 3 uur en betaal 2 uur! Als kers op de taart van uw verblijf in Amsterdam kunt u genieten van een 3 uur durende vaartocht in combinatie met een à la carte 3-gangen diner aan boord voor €56,00 p.p*


*Excl. BTW en boothuur 

Kijk voor meer informatie op de website en boek één van onze aanbiedingen nu voor in juni. Wij verwelkomen u graag aan boord!

Geldig in juni 2020

Sloep huren om zélf door Amsterdam te varen

Zelf bootje varen in Amsterdam

Je kunt in Amsterdam ook leuke fluisterbootjes huren om zelf mee over de grachten te varen. Een gezellig en voordelig uitje met je eigen vrienden of familie! Je hebt geen vaarbewijs nodig om zelf met een fluisterbootje door Amsterdam te varen. Als je zo’n bootje wilt huren, raadt Boot Huren Amsterdam je aan om naar Boaty Bootverhuur of naar Boats4rent Sloepverhuur te gaan. Die hebben de voordeligste tarieven van Amsterdam en bieden een goede persoonlijke service.

Hoe het werkt? Je reserveert de dag en tijd van je voorkeur op de website van Boaty of Boats4rent. Je ontvangt dan direct een bevestiging via de e-mail en op het gereserveerde tijdstip ligt er dan een fluisterboot voor je klaar.

Als je aankomt, is er altijd iemand van de bootverhuur aanwezig om je alles uit te leggen en je goed op weg te helpen. De uitleg die je krijgt, gaat over de belangrijkste vaarregels en hoe je het bootje bestuurt. Allemaal niet moeilijk, zelfs als je nooit eerder hebt gevaren.
Je krijgt ook een goede waterkaart mee met tips voor de mooiste routes door de stad. Standaard zijn er zwemvesten aan boord en voor de kleintjes zijn er speciale kleuter- en peutervestjes. Ook krijg je per persoon een schuimkussentje mee om op te zitten.

Je begint en eindigt je vaartocht altijd bij de steiger van de bootverhuur. Boaty ligt in De Pijp aan de zuidkant van het centrum en is uitstekend bereikbaar met de Noord-Zuidlijn. Boats4rent heeft zijn steiger aan het geliefde Westerpark, aan de westkant van het centrum en niet ver van de noordelijke Jordaan.

Je hoeft onderweg nooit te tanken, want je bootje vaart elektrisch en je accu’s zitten altijd vol genoeg voor een paar uur varen. De bootjes gaan niet snel, zijn lekker stil en je hebt geen last van uitlaatgassen.Catering is bij dit soort boothuur niet inbegrepen. Dus het is aan te raden om van te voren zelf wat te eten en te drinken voor onderweg te kopen.
Je mag met maximaal zes personen op een boot. En je betaalt per dagdeel, vanaf € 79,- voor drie uur.

Wil je meer weten over het huren van een klein bootje om zélf door Amsterdam te varen? Of wil je nu meteen een bootje reserveren? Ga dan direct naar de website van Boaty Bootverhuur of van Boats4rent Sloepverhuur. Veel plezier!