Varen in de Jordaan

De Jordaan is onderdeel van de stadscentrum van Amsterdam. De Jordaan staat bol van de historie. Het Huis van Anne Frank, waar Anne Frank tijdens tweede wereldoorlog zat ondergedoken is hier gelegen aan de Prinsengracht en Rembrandt bracht zijn laatste jaren door in de door aan de rozengracht en werd begraven in de Westerkerk. De Jordaan is rijk aan kunstgalerijen, winkel met een grote verscheidenheid aan specialiteiten en diverse restaurants. Ook zijn er nog meerdere malen per week markten op de Noordermarkt, Lindengracht en de Westerstraat.

Algemeen wordt aangenomen dat het woord Jordaan komt van het Franse woord Jardin, wat tuin betekent. De meeste straat en gracht namen zijn dan ook genoemd naar bomen en bloemen. Gebouwd in de zeventiende eeuw om huisvesting te bieden aan de werkende klasse is de huidige Jordaan een van de duurste wijken van Nederland. De buurt wordt gekenmerkt door yuppen en velen van de oorspronkelijke bewoners zijn weggetrokken naar beter betaalbare plaatsen als Purmerend en Almere.

De bouw van Jordaan begon in 1612. De straten en de kanalen waar zijn aangelegd volgens eenzelfde structuur als de oude sloten en de wegen. In de 19de eeuw werden zes van de kanalen van Jordaan gedempt, waaronder de Rozengracht die nu de belangrijkste verkeersslagader door de Jordaan is. De buurt was traditioneel een links bolwerk, met een stormachtige geschiedenis. De zware rellen braken in 1835 uit, 1886, 1917 en 1934. En de Jordaan was natuurlijk het decor voor het alom bekende Palingoproer.

De Jordaan had een levendige muziekscène in de 20ste eeuw. Verscheidene van de populairste musici, waaronder de legendarische Johnny Jordaan. Een standbeeld ter nagedachtenis van deze markante Amsterdammer staat nu op de hoek van de Prinsengracht en Elandsgracht. Hier vlak achter wordt tegenwoordig tevens het Jordaanfestival georganiseerd.

De Jordaan kent een hoge concentratie van hofjes (binnenplaatsen). In het midden van alle huizenblokken liggen grote tuinen. Deze binnenplaatsen werden gebouwd door rijke mensen voor bejaarde vrouwen, als een soort liefdadigheid. In de jaren ’70 waren het grootste deel van deze binnenplaatsen in zeer slechte vorm, net zoals de rest van de buurt. Sindsdien zijn velen panden grondig hersteld en gerenoveerd en bewoond door de mensen die grote waarde hechten aan het behoud van deze unieke stukjes Amsterdam. Rust wordt hier erg belangrijk gevonden en bij sommige hofjes wordt hier streng op toegezien. Verschillende hofjes zijn gesloten aan het publiek, en openen slechts op speciale “open monumentendagen”. Tijdens de zomer worden sommige van deze hofjes geopend voor speciale gelegenheden als de hofjesconcerten.

Vele huizen in Jordaan hebben een steentablet op hun facade, een steenteken die beroep of familieteken die van de inwoners tonen. Voorbeelden zijn een slager een varken, of een kleermaker met schaar die in steen boven de ingang werden gesneden. De eerst dergelijke steentabletten werden gemaakt in de 16de eeuw, toen de burgers werden bevolen om deze tabletten in plaats van grote houten geveltoppen te gebruiken die het verkeer in de smalle straten belemmerden.

U begrijpt wel dat de Jordaan, als een van de meest authentieke stadsdelen van Amsterdam, een niet te missen onderdeel is wanneer u gaat varen in Amsterdam. Een passende boot treft u om onze pagina met alle huur boten in Amsterdam.