Bootverhuur in Amsterdam met of zonder exploitatievergunning?

Het varen in Amsterdam is leuk. Erg leuk zelfs. Het is zo leuk dat er jaarlijks vele duizend vaartochten op de grachten van Amsterdam worden georganiseerd. Tijdens de zomermaanden is het natuurlijk heerlijk om over de grachten van Amsterdam te varen op een open sloep. Velen kiezen daarom in deze tijd van het jaar voor een sloep boven een salonboot. Er zijn vele aanbieders van huursloepen in Amsterdam, maar niet alle aanbieders zijn even gericht op de naleving van hun wettelijke verplichtingen. Ook in de koudere maanden van het jaar is er aanbod van boten zonder vergunning tot exploitatie. Waarom is dat? Waar moet u als huurder op letten? Wat van de voor- en nadelen en hoe zorgt u dat u een boot huurt zonder verassingen?

Boot Huren Amsterdam volgt als grootste verhuurder van privé boten in Amsterdam nauwlettend de ontwikkelingen op het water en heeft in de afgelopen maanden een trend gesignaleerd waarbij de huurder van boten niet altijd weet waar hij/zij en het gezelschap aan toe is.

De gemeente Amsterdam of meer specifiek het Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA) hanteert een strikt beleid waar zij beperkt vergunningen verleent voor rederijen in Amsterdam om hun boot of boten commercieel te verhuren. Een dergelijke “uitgifteronde” heeft voor het laatst in 2006 plaatsgevonden. Helaas zorgt deze beperking van het aantal gerechtigde huurboten in Amsterdam voor een aanzienlijke “mismatch” tussen de vraag naar boten (varen in Amsterdam wint immers nog altijd aan populariteit) en het aanbod van boten (er komen geen nieuwe boten bij).

Een onvermijdelijk gevolg is dat er een markt ontstaat voor verhuurders die varen zonder de benodigde exploitatievergunning. Vergelijk het met de drooglegging in Amerika. Een verbod ten tijde van grote vraag resulteert in een aanbod wat men vaak betitelt als illegale markt. Dit op zich begrijpelijk fenomeen heeft echter een aantal nadelige gevolgen.

De boten die zonder exploitatievergunning varen proberen onder de radar te blijven en houden zodoende vaak geen rekening met veiligheidseisen. Een veiligheidskeuring van de Inspectie verkeer en waterstaat blijft zodoende vaak achterwege. Ook hebben de schippers in veel gevallen niet de papieren op zak om als professioneel schipper de vaartocht te volbrengen. Omdat deze verhuurders niet hoeven te werken volgens de strikte voorschriften die de verschillende rederijen in Amsterdam wel hanteren kunnen deze verhuurders vaak een stuk goedkoper hun boot ter verhuur aanbieden. Deze lage prijs is voor velen een goede reden om te kiezen voor een boot zonder exploitatievergunning.

Boot Huren Amsterdam is opgezet vanuit het oogpunt de huurder zo veel mogelijk te helpen. Het is onze missie u te informeren over het aanbod van boten in Amsterdam, de boten te tonen, gebruikerservaringen uit te wisselen u de mogelijkheid te bieden prijzen te vergelijken en u te helpen bij het maken van een zo goed mogelijke keuze als u een boot wil huren in Amsterdam. Vanuit dat oogpunt wil Boot Huren Amsterdam dan ook benadrukken dat zij geen boten toont op www.boothurenamsterdam.com die niet in het bezit zijn van een geldige vergunning tot exploitatie. Wij vinden het belangrijk dat u de best mogelijke keuze maakt, maar stellen veiligheid voorop. Dat zorgt namelijk voor een behouden vaart, en een behouden vaart is toch de leukste!

Om al onze boten te bekijken klikt u hier.